Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

STEKLENA EMBALAŽA za domačo kozmetiko – Ali barva res šteje?

12. julij 2024

Pri izdelavi in shranjevanju domače kozmetike je uporaba steklene embalaže in steklenih pripomočkov nepogrešljiva. Steklo je izjemno primerno za merjenje in mešanje sestavin, saj je inertno (kemično nevtralno) in ne reagira z aktivnimi spojinami v kozmetičnih formulacijah. Prav tako omogoča enostavno sterilizacijo, kar je ključnega pomena za zagotavljanje čistoče in varnosti doma izdelane kozmetike. ♥

Steklena embalaža lahko nudi odlično zaščito pred svetlobo in oksidacijo, s čimer podaljšuje rok uporabnosti naših izdelkov. Poleg tega estetsko privlačne steklene posodice in stekleničke dodajo domačim kozmetičnim izdelkom pridih elegance in profesionalnosti. 

Sončna svetloba in absorbcija barvnih stekel

Spekter sončnih žarkov je razdeljen na tri območja z različnimi deleži, 10 % UV (200–400 nm) – 40 % vidni (400–700 nm) – 50 % bližnji infrardeči (NIR) (700–2500 nm), pri čemer je UV najbolj energijsko območje in NIR je najmanjše. 

Spodnji graf prikazuje absorpcijske spektre barvnih stekel v območju 280–2500 nm. Kot je razvidno, imajo vsi veliko absorpcijo v UV področju, kar je značilno za stekla. V vidnem območju ima največjo absorpcijo rdeče steklo, sledi mu modro in rjavo steklo. Modro, turkizno in zeleno steklo imajo največje absorpcijske vrednosti v NIR območju, ostala pa so praktično prozorna za infrardečo svetlobo. Brezbarvno in vijolično steklo imata najnižje absorpcijske vrednosti v celotnem spektru.

Absorbance spectra of colored glasses in UV-Vis-NIR regions (thick samples).
Vir: https://www.sciencedirect.com/


Tabela prikazuje vrednosti absorpcijskih koeficientov v vsakem področju in v celotnem spektru za vsako steklo, ki ustrezajo krivuljam absorbcije. Kot je razvidno, ima modro steklo največji celotni absorpcijski koeficient, sledi mu turkizno, rdeče in zeleno steklo, medtem ko imata brezbarvno in vijolično steklo najnižje vrednosti. Glede na te rezultate je pričakovano, da bodo materiali z najvišjim absorpcijskim koeficientom najbolj segreti, torej modro, turkizno, rdeče in zeleno steklo. Vendar pa je infrardeča svetloba tista, ki povzroča segrevanje, zato bo njena absorpcija močno vplivala na segrevanje materiala. 


Vir: https://www.sciencedirect.com/

Modro, turkizno, rdeče in zeleno steklo imajo največje celotne absorpcijske koeficiente, medtem ko imata brezbarvno in vijolično steklo najnižje vrednosti. Vendar pa le modrikasta stekla imajo visoko absorpcijo v NIR območju, medtem ko so ostala stekla skoraj prozorna za infrardečo svetlobo.

Modro, zeleno in turkizno steklo so se najbolj segrevala pod sončno osvetlitvijo, kar so stekla z najvišjo absorpcijo NIR. Rdeče steklo, ki ima visok celotni absorpcijski koeficient, se je manj segrevalo zaradi svoje nizke absorpcije NIR. Modrikasta stekla so prav tako imela najvišje vrednosti toplotne prevodnosti.

Slika 1: Ohranitev posušenega zelišča v vijoličnem Miron steklu, običajnem rjavem steklu in transparentnem (prosojnem) steklu

Vir slike: https://www.mironglass.com/discover-violetglass

 

Drobnjak so tri mesece hranili v treh različnih vrstah stekla - prozornem, rjavem in vijoličnem (Miron). Drobnjak v prozornih in rjavih steklenih kozarcih je hitro postal suh in siv. Medtem ko je drobnjak, shranjen v vijoličnem steklu, ohranil svoj vonj in bogato zeleno barvo.

Prosojno in barvno steklo

Težko je najti izdelke, za katere steklena embalaža ne bi bila primerna. Steklo je popolnoma inertno in ne vpliva na vonj ali konsistenco vsebine. Njegove lastnosti ga naredijo idealnega za shranjevanje kozmetičnih izdelkov, saj zagotavlja zaščito in ohranja njihovo svežino.

Transparentno steklo omogoča, da na prvi pogled ugotovimo, ali je izdelek znotraj svež. Embalaža sama po sebi se ne pokvari in nikoli ne rjavi. Steklo je trdno in ni občutljivo na vplive vakuuma, visokega pritiska ali temperature. Poleg tega je steklo material, ki ga je mogoče reciklirati ali ponovno uporabiti skoraj neomejeno, brez izgube kakovosti. Tudi če stekla ne recikliramo, ampak ga odložimo na odlagališče, povzroči najmanj okoljske škode med vsemi embalažnimi materiali. Vendar pa transparentno steklo pogosto ne zaščiti našega kozmetičnega ali terapevtskega izdelka kot bi si želeli.

Zato je drugi pomemben parameter stekla njegova barva. Različni odtenki stekla, pridobljeni s kemičnimi dodatki, zagotavljajo različne stopnje zaščite pred sevanjem v različnih delih optičnega spektra.

Slika 2: Različne valovne dolžine svetlobe in njihov vpliv na vsebino v stekleni embalaži

Vir slike: https://www.mironglass.com/discover-violetglass

 Da bi resnično razumeli, kako je ta "čudež" mogoč, si poglejmo podrobneje v znanost. Sončni žarki v osnovi vključujejo vidno svetlobo, ultravijolično svetlobo in infrardeče sevanje. Prosojno, rumeno in zeleno steklo prepuščajo vse žarke, vključno z žarki, ki bodo poškodovali vaš izdelek. Na drugem koncu spektra pa črno ali zelo temno steklo ne prepušča nobenih žarkov, vključno s tistimi, ki so dejansko koristni za vaš izdelek.

Rjavo steklo

Verjetno vsem najbolj poznana vrsta stekla, saj gre za odtenek, s katerim se najpogosteje srečujemo v kozmetični in farmacevtski industriji. Rjava barva stekla je posledica dodatka žvepla, železa in ogljika. Takšno steklo zagotavlja optimalno zaščito za svetlobno občutljive kozmetične formule, olja in številne vrste zdravil. Rjavo steklo absorbira večino UV-sevanja, kar odpravlja njegove uničujoče učinke.

Slika 3: Rjava steklena mini embalaža za eterična olja

Vir slike: internet

Poleg zaščite ima rjavo steklo tudi marketinško vrednost. Rjave steklenice se uporabljajo že več kot 150 let. Sprva so bile uporabljene samo za medicinske izdelke, kar danes podzavestno zaznavamo kot varnejše, učinkovitejše in naravne izdelke. Če ponudimo nekomu isti izdelek v plastiki in steklu, bo najverjetneje izbral steklo.

 

Modro steklo

To je steklo, obarvano s smaltom, ki mu daje temno modro barvo. Ima podobne lastnosti kot rjavo steklo in učinkovito absorbira UV-sevanje, vendar dopušča prehod modre svetlobe.

Slika 4: Modra steklena embalaža na pipeto za kozmetične in terapevtske izdelke

Vir slike: lasten

Takšno steklo še vedno nudi zadostno zaščito za izdelke z zmerno občutljivostjo na svetlobo, zato je precej priljubljeno v kozmetiki in farmaciji.

 

Zeleno steklo

Klasični zeleni odtenek stekla je rezultat dodatka kromovega oksida. Zeleno steklo je bolj dekorativno, saj prepušča celoten optični spekter: vidni, IR in UV, zato ne zagotavlja zaščite. Kljub temu ohranja vse druge koristne lastnosti stekla. Zato je priljubljeno med proizvajalci izdelkov, kot so rastlinska olja, vina ali druge pijače, ki ne potrebujejo optične zaščite.

Slika 5: V zelenem lončku je shranjen praškast kozmetični izdelek, ki ni podvržen kvarjenju

Vir slike: lasten

Črno steklo

Ima enake pregradne lastnosti kot rjavo steklo, dodatno pa blokira tudi vidno svetlobo, kar omogoča prehod le infrardeče svetlobe. UV-pregrada omogoča daljše ohranjanje dragocenih lastnosti naravne kozmetike in terapevtskih pripravkov ter pomaga zmanjšati uporabo konzervansov.

Slika 6: Črna steklena kozmetična embalaža

Cosmetic Packaging 15ml-100g Matte Black Slant Shoulder Glass Bottle With  Gold Lid/pump/dropper Lotion Bottle Cream Jar SetsVir slike: internet

Vijolično steklo

Vijolično steklo je posebna zgodba, drugačna od vseh ostalih. Deluje kot naravni filter, ki blokira vidno svetlobo, hkrati pa prepušča določeno količino UVA (25-45%) in IR (do 60%). Ta kombinacija optičnih filtrov zagotavlja optimalno zaščito sestavin in organskih izdelkov pred staranjem in uničenjem kemijskih spojin zaradi vidne svetlobe, kar dodatno podaljšuje rok uporabnosti kozmetike.

Pod vijolično steklo, ki velja za najbolj cenjeno in najbolj kakovostno za kozmetične in terapevtske izdelke spada Miron steklo, ki je tudi med najdražjimi.

Slika 7: Miron vijolično steklo

MIRON Violetglass | Beste Glasverpackung für NaturprodukteVir slike: internet

Dekorativno steklo

Poleg kemičnih dodatkov lahko različne barve stekla dosežemo tudi s površinskimi barvili. Znani primer je zmrznjeno steklo. Ta metoda dekoracije postaja vedno bolj priljubljena, zlasti v segmentu CBD kozmetike, kjer se vse pogosteje uporabljajo steklenice v prijazni, neprozorni zeleni barvi. Ker barva obda le zunanje stene posode, notranjost obarvanih steklenic ohrani 100% kemično nevtralnost stekla in je popolnoma varna za vsebino, enako kot tradicionalno steklo. Poleg tega lahko površinska barvila ustvarijo potrebno pregrado za zaščito vsebine pred UV sevanjem enako učinkovito kot kemični dodatki.

Steklo torej ni le estetsko privlačna izbira za kozmetične izdelke, ampak tudi trajnostna in funkcionalna. Njegova barva lahko igra ključno vlogo pri ohranjanju kakovosti in učinkovitosti naših izdelkov. ✨

V kakšnem steklu pa ti najraje shraniš svoje kozmetične izdelke? 



Košarica

Zapri