Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Porušena lipidna bariera: kako jo popravim?

03. november 2022

Kožna bariera je že kar nekaj let redno "na tapeti", saj se o njej vedno več govori in piše. Ali je res tako pomembna in zakaj se kar naenkrat vsi ukvarjamo z njo? Poglejva.

 

Kaj je kožna bariera in zakaj je pomembna?

Ko govorimo o zaščitni kožni barieri, se ukvarjamo s prvo plastjo kože, torej epidermisom oz. vrhnjico. Pogosto lahko srečaš različna imena, ki pravzaprav vsa pomenijo isto - kožna bariera oz. pregrada, zaščitna lipidna bariera, maščobno-kislinski plašč in še kaj. Vse to predstavlja oz. tvori površino epidermisa, ki skrbi za zaščito naše kože pred izhlapevanjem vode na eni, in zunanjimi vplivi na drugi strani. Sestavljena je iz površinskih lipidov in sebuma (maščobe), kožnih celic (korneocitov), znoja, mikrobioma (koži prijaznih in nujno potrebnih mikroorganizmov) in še marsičesa.

Kožno bariero tvorijo tri pomembne komponente: mikrobiom, kislinski plašč in lipidni plašč. Vse tri morajo biti v zdravem ravnovesju, vseeno pa je od vseh najbolj pomembna oz. najpogosteje okrnjena ravno zaščitna lipidna bariera. Poglejmo si jo bolj podrobno.

Površinsko sestavo kože pogosto primerjamo z 'malto in opeko'. Opeko predstavljajo korneociti (poroženele celice na površini kože), malto pa epidermalni lipidi, ki so sestavljeni iz ceramidov, prostih maščobnih kislin in holesterola. Te komponente so tudi ključne za zdravo lipidno bariero in porušeno razmerje v sestavi je razlog za številne kožne težave.

Glavno zaščitno vlogo ima torej rožena plast kože oz. stratum corneum z barierno funkcijo, ki vključuje zaščito kože pred mehanskimi dejavniki, UV sevanjem, mikroorganizmi, izhlapevanjem vode in vdorom snovi iz okolja, nudi pa tudi imunsko zaščito.

Neokrnjena bariera je torej ključnega pomena za zdravo in lepo kožo.

Pogosto poudarim, da nima smisla reševati nobene kožne problematike, dokler nimamo vzpostavljene zdrave lipidne bariere.

Preden se torej lotiš brisanja gubic, svetlenja hiperpigmentacij, zmanjševanja rdečice, boostanja kolagena, blaženja aken ali odpravljanja vnetij na koži, moraš NUJNO najprej poskrbeti za zdravo kožno bariero, saj bo sicer ves tvoj trud zamanj.

In tu ti priskoči na pomoč naš barierni serum.

In glede na zgoraj opisano ti je verjetno tudi že jasno…

Kaj prinese porušena lipidna bariera?

Če je zaščitna funkcija kože okrnjena, to pomeni povečano transepidermalno izgubo vode (TEWL) in slabšo hidriranost kože. Koža je lahko suha, izsušena, luščeča se.

Nadalje je koža bolj dovzetna za vplive iz okolja, npr. vdor mikroorganizmov, alergenov in polutantov. Koža v tem primeru odreagira z draženjem, rdečico, preobčutljivostjo. Pogosto tudi po nanosu kozmetičnih izdelkov.

Dokler ima koža porušeno kožno bariero, se bo v njej odvijalo vnetje (ponovno rdečica), ki razgrajuje kolagen. Zato kakršnikoli izdelki ali kozmetični postopki za sintezo novega kolagena ne morejo biti uspešni.

Spisek je res dolg in nadaljevala bi lahko skoraj v nedogled. Ampak verjamem, da zadostuje.

Verjamem, da že razumeš zakaj je neokrnjena kožna bariera zares pomembna.

Tako za lepoto, kot tudi zdravje naše kože.

Kako vem ali je tudi moja kožna bariera poškodovana?

Edini zares zanesljiv način ugotavljanja, je dermadiagnostika. Lahko pa si pomagaš z naslednjimi vprašanji:

Ali te kdaj obišče suha, izsušena, dehidrirana koža, ki zateguje?

Se vsaj občasno nastaviš sončnim žarkom?

Morda pridno čistiš svojo kožo dvakrat dnevno (še posebej, če uporabljaš SPF ali make-up), po možnosti po metodi dvojnega čiščenja? Ali pa za čiščenje uporabljaš sredstva, ki se penijo?

Je tvoja koža občutljiva, hitro reagira na notranje in zunanje dejavnike, je na njej prisotna rdečica? Morda te pika, žge ali pa ti daje po nanosu izdelkov nelagoden občutek? Je celo hiper-reaktivna?

Imaš težave z nečisto, problematično in aknasto kožo in zato ne želiš uporabljati izdelkov, ki vsebujejo olja, masla in druge lipidne snovi, saj na tvoji koži delujejo preveč izdatno?

Potem obstaja zelo veliko možnosti, da je tvoja zaščitna lipidna bariera okrnjena ali celo porušena.

Rešitev? Pomagaj si z bariernim serumom.

Kako pa vplivajo zunanji dejavniki?

Hladni meseci ne prizanesejo nobeni koži.

Pozimi je lipidna bariera skoraj vsakega izmed nas okrnjena. Temperaturne razlike med zunanjim mrazom in notranjimi ogrevanimi prostori so velike, vlažnost zraka nizka. Zato je koža v hladnih mesecih pogosto izsušena, se lušči ali je celo popokana. Pogosto je tudi razdražena in vneta.

Zato je v hladnih mesecih še toliko bolj pomembno, da zanjo pridno in vestno skrbiš. Vsak dan vsaj enkrat.

Ali to pomeni, da smo v poletnih mesecih rešeni te tegobe? Žal ne.

Tudi UV žarki močno poškodujejo kožno bariero.

Sonce namreč povzroča lipidno peroksidacijo, povzroča tvorjenje prostih radikalov (ROS), kar v koži sproža učinek domin. Sestava lipidov na površini kože se spremeni, razmerje med komponentami se podre in kožna bariera je okrnjena. Koža rata bolj suha, izsušena, pusta, pridruži se tudi rdečica z vnetjem. Kolagen se razgrajuje in koža se pospešeno foto-stara.

Pazi tudi pri čiščenju kože.

Tudi preveč močna čistilna sredstva kot so čistila za obraz, geli za prhanje, mila z neprimernim pH-jem ali šamponi lahko močno izsušijo našo kožo, saj odplaknejo z nje površinske lipide. Če tvojo kožo po umivanju zateguje in/ali je izsušena, je verjetno tvoje čistilo preveč agresivno za tvojo kožo.

Kaj ti predlagam? Nežno dnevno rutino.

Celotna dnevna rutina mora biti pravilna, da lahko porušeno lipidno bariero ponovno okrepimo. In naj še enkrat poudarim, da je neokrnjena barierna funkcija kože osnova za kakršnokoli drugo nadaljnje reševanje kožnih stanj. Najprej poskrbi za bariero, šele nato za gubice, akne, rdečico, hiperpigmentacije in podobno.

Nega obraza


1. Korak: Nežno čiščenje
Čiščenje mora biti blago in izdelek tak, da ne bo s kože odstranil lipidnega plašča. Če je tvoja koža suha, izsušena, jo zateguje, se lušči ali je občutljiva, ti svetujem uporabo čistilnega oleogela za obraz. Pravzaprav ti svetujem njegovo uporabo ne glede na tip kože, saj ne vsebuje detergentov (PAS - surfaktantov oz. tenzidov) in je zato do naše kože res zelo nežen. Naneseš ga na suho kožo, s krožnimi gibi vmasiraš v kožo obraza in spereš z obilico mlačne vode.

Če izvajaš dvojno čiščenje, lahko v naslednjem koraku uporabiš kremno čistilo s salicilno kislino, ki vsebuje nizek delež površinsko aktivnih snovi, vendar pa vsebuje sestavine, zaradi katerih se koža po umivanju ne počuti gola in je ne zateguje. Čistilo ti svetujem tudi, če želiš očistiti komedone (ogrce), saj je salicilna kislina edina, ki prodre v zamašene pore in jih očisti.

2. Korak: Intentivno vlaženje
Če je tvoja kožna bariera že okrnjena, je tvoja koža zagotovo izsušena, saj pospešeno izgublja vlago. Ena izmed glavnih posledic porušene lipidne bariere je namreč pospešena transepidermalna izguba vode (TEWL) iz kože. Vlaga je za našo kožo nujno potrebna, saj vpliva na ogromno procesov, ki se v njej odvijajo. Seveda pa je ključna tudi za zdrav in sijoč videz kože.

Za intenzivno vlažilno nego ti svetujem hidratantni serum s hialuronsko kislino, ki vsebuje kar 7 vlažilcev s sinergističnim delovanjem. Primeren je za vse tipe kože, je lahke in nemastne strukture in ne se svaljka ob nadaljnji negi z drugimi kozmetičnimi izdelki.

3. Korak: Negovanje in hranilna nega
Vlago v kožo "zaklenemo" z izdelkom, ki vsebuje vsaj manjši (še bolje pa večji) delež maščob. Kako intenzivno lipidno nego si želi tvoja koža, je odvisno od tipa kože, spremljajočih stanj ter navade.

Če je tvoja koža mastna, aknasta ali problematična oz. spadaš med tiste, ki imajo na koži radi občutek, da nanjo niso ničesar nanesli, ti priporočam uporabo brezoljnega fluida z niacinamidom, vitaminom C in salicilno kislino. Poskrbel bo za lahko hitro vpojno nego, hkrati pa tudi anti-age nego. Če pa je tvoja koža suha, izsušena, jo zateguje ali pa ima rada bogato nego, ti svetujem luksuzno kremo s ceramidi. Kožo intenzivno neguje ter jo pušča svilnato mehko in nahranjeno.

4. Korak: Skrb za bariero in zaščito kože
Kot dodatni korak v jutranji in/ali večerni negi nanesi barierni serum. Poskrbel bo za zaščito in obnavljal tvoj zaščitni lipidni plašč. Koži bo dal nujno potrebne sestavine, ki gradijo kožno beriero in ji omogočil, da se ponovno vzpostavi ter tako vplival na to, da bo tvoja koža lepša in bolj zdrava.

Uporabljaj ga glede na potrebe svoje kože. Če je tvoja lipidna bariera močno okrnjena ali imaš suho/izsušeno/občutljivo kožo, bo barierni serum nanjo blagodejno deloval že zjutraj, saj jo bo zaščitil pred zunanjimi vplivi. Ponovno ga nanesi zvečer, da ponoči obnavljaš bariero. Če pa tvoja koža ne potrebuje toliko obnove ali ji občutek, da "ima nekaj na sebi" ne ustreza preveč, uporabi serum zgolj kot večerno nego.

Nega telesa

 

1. Korak: Nežno čiščenje
Ker so klasični geli za prhanje za večino kož preveč agresivni, ti svetujem odlično alternativo - olje za prhanje z mangom. Ker ne vsebuje PAS (detergentov), s kože ne spira lipidnega plašča in jo tako ohranja v zdravem stanju.

Imej v mislih, da je običajno (ne vedno, a izjemno pogosto) tako, da bolj kot se izdelek peni, več vsebuje površinsko aktivnih snovi ali pa vsebuje tiste, ki so "močnejše" in posledično tudi agresivnejše. Zato je bolje posegati po izdelkih, ki se ne penijo tako intenzivno, saj so do naše kože bolj prijazni.

2. Intenzivna nega
Za hranjenje kože ti svetujem luksuzno kremo s ceramidi. V eni formulaciji imaš združene vlažilce, emoliente in okluzive - torej vse, kar potrebuje tvoja koža za vlago in negovalen učinek. Krema poskrbi za lipidno bariero, hkrati pa intenzivno nahrani kožo. Po uporabi bo tvoja koža žametno mehka.

 

Kako se bo tvoja koža počutila, ko bo lipidna bariera ponovno vzpostavljena?

Božansko. ♥

Težko je reči kaj vse točno opaziš, ko se lipidna bariera ponovno vzpostavi oz. popravi, saj so posledice porušene bariere odvisne od posameznika do posameznika.

Vsekakor opaziš, da je koža manj suha in izsušena. Občutek zategovanja je preteklost. Koža je gladka na otip, bolj sijoča in že na videz bolj zdrava.

Ravno tako se zelo pogosto zmanjšajo ali celo odpravijo znaki občutljivosti kože. Pikanje, draženje, srbečica, pekoč občutek ali pa preobčutljivostne rekacije (rdečica, fleki ipd) minejo. Koža ni več tako dovzetna na vplive okolja in ne reagira več na kozmetične izdelke ter notranje in zunanje dejavnike.

Koža je bolj zdrava in na videz lepša.

V svoji koži se bomo zagotovo počutili neprimerno bolje. ♥

 

 FB LIVE: Porušena lipidna bariera: kako jo popravim?

 

Mesečna receptura: Barierni serum
Klikni za več informacij o bariernem serumu in nakup:

mesečna receptura naravni kotiček

 



Košarica

Zapri